Apps voor in de gymzaal: Teamshake

Apps voor in de gymzaal - Teamshake Thumbnail

Apps voor in de gymzaal - Teamshake Header

Toen ik eerder schreef over het pedagogisch verantwoord leerlingen teams laten kiezen, kwam Frank via Facebook met de app Teamshake aan. Tijd om dat eens te proberen!

Wat is Teamshake?

Apps voor in de Gymzaal - TeamshakeTeamshake is een app voor je smartphone of tablet, die eenvoudig teams voor je maakt. Het mooie eraan is, is dat je klassenlijsten kunt importeren, leerling-niveau’s kunt aangeven en daarop gebaseerd ter plekke teams kunt maken. Zijn leerlingen afwezig? Vink ze af en Teamshake haalt ze uit de lijst.

Hoe werkt het?

Teamshake werkt erg eenvoudig. Het meeste werk zit hem in het invoeren van de namen van je leerlingen (zie onder), maar daarna werkt de app super simpel. Om te beginnen geef je aan welke leerlingen er niet zijn. Daarna geef je aan hoeveel teams je wilt, of hoeveel leerlingen per team. Als je klaar bent, schud je met je toestel en worden de teams ingedeeld.

Dat invoeren van je leerlingen hoef je trouwens maar 1 keer per jaar te doen, de app onthoudt je leerlingen en klassen.

Team- en Leerlinginstellingen

Als je een meer controle wilt hebben over de wijze van indelen, heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je per leerling 5 speelsterktes aangeven, waar de app rekening mee houdt bij het indelen. Handig als je wilt werken met niveau-homogene groepen! Ook kun je aangeven of leerlingen juist wel of juist niet met elkaar in een team moeten komen, door subgroepen & tegenstanders in te stellen.

Verder kun je van iedere speler het geslacht aangeven, jongens worden dan blauw in je lijst en meisjes roze. Standaard doet de app niets met het geslacht, maar je kunt dat wel aanpassen in de Geavanceerde Instellingen.

Geavanceerde instellingen

This is where the magic happens! In de Configuration Options (druk rechtsonder op de pijl naar boven) kun je bij de Team Select Options verder bepalen hoe je teams moeten worden ingedeeld. Je kunt er voor kiezen om jongens en meisjes evenredig over alle teams te verdelen, of ze juist te scheiden. Wil je teams van gelijke speelsterkte? Ook dat kun je instellen bij de Team Select Options:

Tips voor gebruik

Leerlingen toevoegen

Als je tijd over hebt, voer je leerlingen handmatig stuk voor stuk in. Er is ook een makkelijkere manier, door je leerlingenlijst in Excel te maken en naar je telefoon of iPad te mailen. Teamshake importeert je lijst…en klaar! Bekijk onderstaand filmpje voor alle instructies (in het Engels):

Een voorbeeldbestand van de uitgever kun je hier downloaden. Latere instromers kun je alsnog handmatig invoeren.

Zet schudden uit

Zet schudden uit bij de Configuration Options. Anders kan het zomaar voorkomen dat je teams hebt gemaakt, tijdens het opnoemen van de teams per ongeluk je telefoon te hard beweegt en al je teams verdwenen zijn ;).

Wijzig niveaus per activiteit

Het kan natuurlijk zijn dat een leerling in dat ene onderdeel net even wat minder goed is dan normaal, of juist sterker is. Pas dat dan vóór het indelen van de teams op individueel niveau aan.

Tip

Als je de app bij binnenkomst (op je iPad) klaarzet scheelt het tijd; na je uitleg vertel je enkel welk team waar begint, zonder dat je iedereen hoeft op te noemen.

Waar kan ik het krijgen?

Teamshake is verkrijgbaar in de App Store of bij Google Play.

Wat zijn jouw ervaringen met Teamshake? Laat het hieronder weten!

Gerelateerde artikelen

Reacties