Apps voor in de Gymzaal: Videoanalyse

Apps voor in de gymzaal - Videoanalyse Thumbnail
Apps voor in de gymzaal - Videoanalyse

Heb je dat ook wel eens? Dat je een leerling een aanwijzing geeft, maar deze daarna niet écht vooruit gaat? Je probeert een andere tip, maar nog steeds geen verbetering? Soms helpt het gebruik van een videoanalyse app. In dit artikel lees je wat het is, wat je er mee kunt, tips en gebruikservaringen.

Wat is het?

Video-analyse-apps zorgen ervoor dat je leerlingen op een snelle en eenvoudige manier hun eigen bewegingen kunt laten zien via je smartphone of tablet. Er zijn apps die live opgenomen video’s met een vertraging afspelen, zodat leerlingen de tijd hebben om hun video direct na hun eigen uitvoering te bekijken. Met andere apps kun je (ook) een uitgebreidere bewegingsanalyse maken, door bijvoorbeeld lijntekeningen aan te brengen in een video.

Waar kun je analyse-apps voor inzetten?

Je leerlingen maken een streksprong, en op de terugweg controleren ze hun uitvoering op de tablet. Ideaal! Bijna geen oponthoud, de leerling krijgt direct feedback en andere leerlingen kunnen gewoon verder gaan. Bij dit type onderdelen kun je goed gebruikmaken van deze ‘vertragingsapps’.

Denk bij het inzetten niet alleen aan turnonderdelen; de meeste gesloten opdrachten zijn geschikt. Het aanleren van bijvoorbeeld een setshot: je filmt en enkele seconden later bekijkt je leerling de video en controleert of hij de bal op het hoogste punt loslaat.

Waar kun je het (nog) niet voor inzetten?

Bij het spelen van open opdrachten (spelsporten bijvoorbeeld) is het gebruik lastiger. Roep je een groep bij elkaar om de mogelijke open afspeellijnen te laten zien? Je kunt het doen, maar wellicht is dat geschikter voor de professionele voetbalclubs in Nederland. Doe je dit wel en heb je een andere mening? We horen graag je ervaringen! Je vakantie er mee filmen raden we trouwens ook af ;)

Gebruikerservaringen

Wies, gymdocente op diverse basisscholen in Tilburg

Naar aanleiding van een Instagram post van Wies, heb ik haar gevraag haar ervaring te delen:

Wennen

Bij binnenkomst waren de kinderen al enthousiast bij het zien van de iPad.
“Wat gaan we doen juf?!” Ik heb kogelstoten aangeboden met video feedback en later de tipsalto. Regelmatig hoorde ik bij een tip zoals kin op je borst houden, het volgende ” ja maar dat doe ik toch al?”, terwijl het kind bijna als een plank een rol maakte… Ik was benieuwd naar het effect van een camera in de les, zouden de kinderen wel geconcentreerd er mee om kunnen gaan? Willen zij zichzelf wel terug zien op beelden? Hoe ga ik dat vormgeven?

Opstelling

Ik heb een kast neergezet met daarop mijn iPad gericht op de springsituatie. Achter de kast stond een turnblok waar kinderen konden plaats nemen om zichzelf te bekijken. De beelden hadden 13 seconden vertraging en dus kon de springer op zijn/haar gemak lopen naar de kast en de eigen beweging terug kijken. Ik vond het enorm leuk dat er een situatie ontstond waarin kinderen elkaar feedback gaven “kijk hier maak jij je niet klein, en dat doet Pietje wel, zie je?”

Resultaat

Kinderen waren heel bewust bezig met de beweging en de vooraf gestelde criteria die we besproken hadden. Ik merkte wel dat soms wel 5 leerlingen naar 1 springer gingen kijken, dat werd mij te druk. Toen heb ik de leerlingen gevraagd even te blijven zitten en 1,2 of 3 bewegingen te kijken maar daarna weer in het rijtje aan te sluiten. Dat werkte eigenlijk prima.

Leeftijd

Ik merk wel dat kinderen uit groep 7/8 er beter mee om kunnen gaan dan de kinderen uit groep 5/6. Die zijn bewuster met bepaalde bewegingen bezig en kunnen daar al wat beter over praten. Mooi was ook dat kinderen daarna zelf de uitdaging zochten in verder weg de trampoline in springen etc, nog zonder dat ik die tip gegeven had, zij zien dit namelijk zelf terug uit de voorgaande filmpjes.

Nadelen

Uiteraard zit er ook een kant aan van het lollig voor de camera doen, even snel voor de camera gaan dansen waardoor een ander niet op de camera staat. Ik denk dat met een bepaalde structuur en herhaling de kinderen dat minder zullen vertonen omdat het nu nog leuk, spannend en grappig was, maar misschien in de toekomst meer gezien wordt als normaal en echt een hulpmiddel tijdens de gymles.

Hans, gymdocent op het Farelcollege in Ridderkerk

Op het voortgezet onderwijs maak ik zelf gebruik van de iPad als analyse tool. Leerlingen krijgen vooraf “het perfecte plaatje” toegestuurd of bekijken dit voorafgaand. Daarna vergelijken ze hun eigen bewegingen met dit voorbeeld. Ik kies er soms voor om in groepsverband een filmpje te maken waarbij leerlingen feedback geven (kan ingesproken worden door bijv. iMovie te gebruiken) en deze bij de docent in te leveren.

Tips

  • Zoals Wies al schreef: Zorg voor een goede structuur. Zeker als je de eerste keer een iPad in de zaal gebruikt, zul je merken dat leerlingen er snel door afgeleid zijn. Maak duidelijke afspraken over hoe lang een bezoekje aan de tablet duurt, en wat het doel er van is.
  • Geef duidelijk aan op welke punten je leerlingen moeten letten. Het heeft geen zin als ze er op letten of ze een gek gezicht trekken bij hoogspringen, wél of ze letten of ze het juiste afzetbeen gebruiken.
  • Neem een lader mee. Omdat je eigenlijk de hele dag je camera gebruikt gaat je accu sneller leeg. Geen stroom bij de hand? Een extra reisaccu helpt ook!

Keuze uit apps

Er zijn diverse apps voor videoanalyse. Er zijn enkele gratis versies, en uitgebreidere betaalde:

Camera op je smartphone (gratis)

Dit is de allermakkelijkste, en is gratis. Maak een video van de uitvoering, laat zien wat er is gebeurd en geef een aanwijzing. Nog een keer uitvoeren, filmen en het verschil bespreken. Voila! Vooral handig als je incidenteel een keer op deze manier feedback wilt geven. Nadeel is wel dat je er zelf bij moet blijven en alle handelingen (opnemen, laten zien, etc.) zelf moet doen.

Video Delay – iTunes (gratis)

Neemt de beelden op en speelt ze enkele seconden later af. Je kunt zelf instellen hoe lang de vertraging is, en inzoomen is een eitje. Reclame continu in beeld is irritant; de betaalde versie heeft dat vast niet.

QuickScan by Sportalyzer – iTunes (€1,99)

Met QuickScan neem je een video op, en laat je die vertraagd aan je studenten zien. Je kunt 2 video’s met elkaar vergelijken, met lijnen kun je lichaamshoudingen aangeven. Opgenomen filmpjes kun je bewaren en versturen.

Clipstro – iTunes (€ 3,99)

Met Clipstro maak je een ‘strobe’ video. Wat dat is hoor ik je al denken…gelukkig zegt een filmpje meer dan 1000 woorden ;)

BaM Video Delay – iTunes (€7,99)

Met BaM Video Delay neem je live de actie op, waarna de app de beelden later afspeelt. Zo kan een leerling een streksprong maken, en deze 10s later terugzien. Handig aan deze app is dat je beelden ook nog kunt herhalen: in maximaal 4 schermen wordt dezelfde video om de paar seconden afgespeeld. Zo kan de leerling zijn beweging 4 keer terugzien.

Videocoach – Google Play (10 dagen proefversie, daarna betaald)

Videocoach is het Android alternatief voor BaM Video Delay. Je kunt er ook in meerdere vensters opgenomen beelden live terugkijken.

Conclusie

Videoanalyse kan goed bijdragen aan een verdere verdieping van je gymles. Leerlingen kunnen – met de juiste instructie & afspraken – zelfstandiger gymmen, zichzelf gerichter verbeteren en elkaar op een eenvoudige manier van feedback voorzien.

Gebruik jij wel eens analyse-apps in de gymzaal? Of ga je er naar aanleiding van dit artikel één juist uitproberen? Wat zijn je bevindingen? Laat het hieronder weten!

Wies & Hans, bedankt bedankt voor jullie bijdrage aan dit artikel!

Gerelateerde artikelen

Reacties