Efficiënter je onderwijsprogramma inrichten met Lesson Study

Efficiënter je onderwijsprogramma indelen met Lesson Study

Efficiënter je onderwijsprogramma indelen met Lesson StudyWe mogen weer! Een heerlijke vakantie ligt achter ons en een nieuw schooljaar voor ons. Het begin van het schooljaar is soms spannend. Hoe steekt mijn rooster in elkaar, welke leerlingen heb ik en hoe zien de nieuwe collega’s eruit?

Ook is het begin van een nieuw schooljaar een ideaal moment om kritisch te kijken naar het onderwijsprogramma, je eigen en elkaars lesgeven en de kwaliteit van deze lessen. Wat gaat er nu goed? Hoe kan dit beter? En wat gaan wij dit jaar vooral niet meer doen?

Hoe je je eigen lessen en/of lesgeven beter kunt maken, houdt mij als docent en teamleider vaak bezig. In onderwijsland en ver daarbuiten zijn veel verschillende methodes om jezelf of anderen te evalueren, te volgen en te beoordelen. Logischerwijs is het verzamelen van deze “data” minder belangrijk dan wat jij er als docent mee doet.

De afgelopen jaren heb ik braaf mijn pop-, beoordelings- en functioneringsgesprekken gevoerd, maar er gaan steeds meer geluiden op dat deze niet zo effectief zijn als dat ik (én de school) altijd dacht:

 

Als je één keer per jaar een bloemetje meeneemt op je trouwdag, is dat toch ook geen garantie voor een goed huwelijk? (Paul Boselie)

 

Samen in gesprek blijven en kritisch zijn over elkaars functioneren blijkt een betere methode. Samen leren (oftewel teamleren) en daardoor elkaar beter maken is echter niet iets wat altijd even makkelijk is. Durf jij tegen elke collega te zeggen dat je iets wel of niet goed vindt aan zijn lesgeven? Voor sommigen is dat best lastig.

Ken je Lesson Study al?

Lesson Study is een onderzoekscyclus die leerkrachten ondersteunt om te experimenteren, te observeren en te verbeteren. ‘Terwijl leraren samenwerken om het leren van studenten te onderzoeken, worden scholen plekken waar zowel studenten als docenten een passie hebben om te leren’.

 

Lesson Study: Samen lessen ontwerpen
Lesson Study: Samen lessen ontwerpen

In het kort:

  • Je bepaalt samen met een collega de doelstellingen en ontwerpt hiervoor een les.
  • Jij of je collega geeft de les, en die evalueer je.
  • Op basis van deze feedback pas je de les aan en vervolgens geef je hem opnieuw en evalueer je.
  • Indien nodig herhaal je dit.
  • Vervolgens borg je de les en deel je de resultaten met je collega’s (Uiteraard zet je je les in onze aankomende online periodeplanner ;)).

Schematisch gezien ziet dit proces er zo uit:

 

Schematische weergave van Lesson Study
Schematische weergave van Lesson Study

 

Het komende jaar ga ik meer gebruik maken van deze methode. Tot nu toe levert het op dat er samen wordt gewerkt aan een (les)doel. Op deze manier hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden. De gesprekken tussen collega’s gaan over didactiek, pedagogiek en/of methodiek en minder over de dagelijkse sleur van het onderwijs. Dat kan alleen maar positief zijn! Ook al moeten wij natuurlijk wel kunnen blijven klagen over de kwaliteit van de koffie, want dit blijkt ook zijn positieve kanten te hebben ;).

Online is genoeg te vinden over Lesson Study, ook bieden verschillende partijen cursussen aan (zie links hieronder). Ik ben benieuwd of jullie bij jou op school ook het komende jaar met Lesson Study aan de slag gaan, laat het weten in de comments. Ik ben ervan overtuigd dat het wat oplevert…wordt vervolgd dus!

Geniet van het komende schooljaar,

Hans

Meer weten?

Lesson Research (uitgebreide Engelstalige website)
Lesson Study Literatuur

Gerelateerde artikelen

Reacties