Meer bewegen op kantoor: Interview met Metro Holland

Gymspiratie - Metro - Meer bewegen op kantoor

Dezer week is er veel aandacht voor het meer laten bewegen van leerlingen op school. Daarom belde Metro Holland ons op, of wij tips konden geven om ook kantoorpersoneel actiever te laten krijgen…en of we dat konden ;)

Meer bewegen op kantoor

MEER BEWEGEN OP WERK? PLANKEN EN KANTOORHOND!

Kinderen moeten meer bewegen, luidt het advies aan scholen. Leidt tot scherpere concentratie en betere prestaties. Ideaal dus ook voor op kantoor, maar het moet wel leuk zijn, en/of uitdagend. Met planken tijdens de vergadering en een kantoorhond bijvoorbeeld.

FREERUN DOOR KANTOORTUIN

Een freerun door de kantoortuin? Waarom ook niet, al moet je wel uitkijken dat niet van alles en iedereen wordt (om) gebeukt, ,,dan lijkt het net een aflevering van The Office!” Gijs Hosman ziet het al helemaal voor zich, ,,freerunning wordt in elk geval al wel steeds populairder op scholen.” De oprichter van Gymspiratie.nl heeft jarenlang gymles gegeven en is nog steeds vaak in en op het veld te vinden, wanneer hij nieuwe spellen uitprobeert. ,,Je weet meteen of iets werkt door naar de reacties en bewegingen van de kinderen te kijken.”

DEALBREKER

Een open deur, maar beweging is natuurlijk heel erg belangrijk. ,,De basis leg je in je jonge jaren en hoe leuker je het toen vond, hoe meer je het later doet.” Voor volwassenen is het competitie-element altijd een dealbreaker, weet hij en hij doet een suggestie, nadat hij een foto laat zien van medewerkers van VWS die onder hun bureau een trapper hebben. Sluit de ‘bureaufiets’ aan op een computer en meet wie het hardste of meeste trapt. Zo ontdek je of de boys van finance echt snel zijn, ,,en of de HR-afdeling meer energie heeft dan de PR-mensen.”

PLANK-VERGADERING

Je kunt van alles bedenken: stressballetjes overgooien -de eerste dropper haalt een koffierondje-, een stoelendans op Dolly Parton’s 9 to 5 -de laatste zitter krijgt een koffierondje-, een dagelijks dansmoment op een knalnummer of elk uur een minuutje synchroom planken, zoals op sommige werkplekken al wordt gedaan. ,,Waarom niet gewoon planken tijdens de héle vergadering?” stelt de enthousiaste ‘gymspirator’ voor, ,,duurt het sowieso minder lang en is iedereen in beweging, waardoor de beste ideeën ontstaan.”

ENERGIE-KICK

Op zijn website staat een database vol aan spellen en oefeningen, de zogenaamde energizers,,,kleine korte spelletjes voor tussendoor die een positief effect hebben op je concentratie en goed te doen zijn in de klas, of op kantoor.” Basketballen op je werkplek lijkt ‘m niet echt wat -,,ik zie al die computers al gaan…”-, maar de gymleraar in hart en spieren weet wel een paar andere. Vier op een rij met nietmachine en computermuizen bijvoorbeeld, ,,de verliezer moet squaten!”  Of propjes, eventueel via een basket, in de prullenbak gooien, ,,tien keer opdrukken als je mist.” En op vrijdagmiddag ‘gewoon Anna Maria Koekoek’, ,,kun je daarna topfit aan de VrijMiBo beginnen!”

KANTOORHOND JAMES

Wat ook gegarandeerd tot meer beweging tijdens werk leidt, is een kantoorhond, een fenomeen overgewaaid uit de VS, waar bij bedrijven als Google, Amazon en Ben & Jerry’s niemand meer raar opkijkt als de viervoeters bij je komen snuffelen en bij de receptie de hondensnoepjes gewoon naast de pepermuntjes liggen. Nee, bij hen geen natte snuit onder het bureau of runderpezen bij de koffieautomaat, vertelt notaris Jeroen Ammerlaan, al heeft hij er altijd wel een paar in z’n bureau voor James, zijn kantoorhond die elke dag meegaat naar zijn kantoor Ammerlaan Legal.

NIET STANDAARD, DIE DUITSE STAANDE

James, de mooie Duitse Staande, houdt de werknemers staande bij Ammerlaan Legal

,,Een heel gaaf, maf beest vol jongensachtige bravoure”, omschrijft hij zijn trouwe jachthond liefkozend. Een Duitse Staande, ,,maar zeker geen standaard kantoorhond, die zijn vaak veel kleiner en knuffeliger.” Waar hij als kleine pup grote oren en dikke poten had, is de veertien maanden oude James nu ‘stiekem best groot en sterk’, ,,een echte atleet” en ook ‘best wel druk’, verklapt de notaris met een lach. Als hij klanten op kantoor heeft, gaat hij dan ook in de bench. Soms ná een kennismaking, als de klant dat wil. ,,Mensen vinden het toch vaak wel even leuk en het werkt als ijsbreker.”

RONDJE MET JAMES

Ammerlaan Legal is een ‘niche notariskantoor’, gericht op ondernemingen. Hierbij horen ‘urenlange afspraken’, vervolgt de oprichter van het Zeeuwse kantoor, en dus véél zitten. ,,Na zo’n afspraak is er niets lekkerder dan een rondje met James te lopen. Goed om je gedachten te verzetten, te relativeren en natuurlijk te bewegen.” Ontspanning voor mens, inspanning voor dier, ,,hij heeft veel beweging nodig.” Gelukkig onderling geen ruzie om ‘wie James nu mag’ of ingewikkelde roosters of app-groepjes, ,,Wie wil, neemt hem even mee. Het is een jonge hond die altijd wel naar buiten wil.” Een ‘verrassingsboodschap’ heeft hij nog nooit gedaan, een blaffer is het ook niet. Wel een jankerd, weet z’n baas intussen, maar alleen als hij in het bos ‘achter de zwijntjes’ aanzit, ,,en die hebben we niet op kantoor.”

HAPPY OFFICEDOG

Hoe kantoorhond James het zelf vindt? Hij is natuurlijk geen hondenfluisteraar, maar Ammerlaan denkt toch wel te weten hoe zijn viervoeter het allemaal vindt. Ter illustratie laat hij trots een foto zien van een gelukkige kantoorhond in vol ornaat die bijna zichtbaar kwispelend wacht op het volgende blokje om. ,,Hij is gek op nieuwe mensen, echt een sociale hond. Elke dag is weer een kantoorfeestje voor hem.”

JAMES ERBIJ!

De atletische Duitse Staande die alle medewerkers inderdaad regelmatig ‘staande houdt’, staat ten slotte nog niet op hun website bij ‘wie zijn we’, maar hij is hier wel over aan het nadenken, zo besluit de notaris. ,, Dan zet ik James erbij als medewerker Security én Fitness!”

Gerelateerde artikelen

Reacties