60+ ideeën om leerlingen méér te laten bewegen op school

Meer bewegen op school - Rennen in de gang
Meer bewegen op school - Rennen in de gang
Stimuleer bijvoorbeeld om te rennen in de gang

Wil je leerlingen nog beter motiveren om meer te bewegen? Daag ze dan eens echt uit! Naast het inzetten van een bevoegde, bekwame én inspirerende vakleerkracht en wellicht het aanbieden van een passend sportief naschools aanbod kun je uiteraard nog veel meer doen om leerlingen te motiveren extra te bewegen:

Aanpassingen op het schoolplein

Voor ieder schoolbudget zijn er mogelijkheden om op schoolplein verschil te maken. Met wat verf, ouders en een goed plan kun je bijvoorbeeld op een goedkope manier aan de slag om uitdagende situaties te maken:

Denk er wel aan: spelende kinderen hebben begeleiding nodig. Dus maak voor de speelmomenten buiten een schoolplan, inclusief actieve verantwoordelijkheden van docenten. En bouw ook voldoende rustzones in; niet ieder kind heeft behoefte om de hele tijd te bewegen.

 

Groen Schoolplein

Heeft je school meer tijd & geld te besteden? Wellicht kun je jullie schoolplein opnieuw inrichten, bijvoorbeeld als een Groen Schoolplein. Het Startpunt in Den Haag heeft een inspirerend voorbeeld:

Uitdagende beweegomgevingen binnen school

De Frederiksbjerg School in Zweden is denk ik hét voorbeeld om leerlingen meer te laten bewegen:

Gebruik bestaande schoolruimtes!

Deze leerlingen volgen een pad in de gang, inclusief bijbehorende opdrachten:

Kijk ook eens creatief naar de verschillende ruimtes in jouw school en bekijk welke mogelijkheden er zijn om leerlingen meer te laten bewegen.

Organiseer activiteiten binnen school

Organiseer activieiten die leven bij je leerlingen. Zo maakte het Blariacumcollege in Venlo een kussengevecht-arena in de aula, waar leerlingen vrij konden instappen en meedoen:

Bewegend Leren

Bewegend Leren is tegenwoordig een hot-item. Het lijkt een positieve invloed te hebben op het leren van basisschoolleerlingen. Het vergroot de concentratie en er zijn aanwijzingen dat het o.a. goed is voor de schoolprestaties (Bron: NRO). Zonder dat ik op de stoel van groepsleerkrachten wil gaan zitten, hier enkele gave voorbeelden:

De Nationale Buitenlesdag (ieder jaar in april) past hier ook prima bij: geef een dag lang buiten les, in plaats van in de klas. Hou ook de website van Bewegend Leren van Springlab in de gaten; zij werken namelijk aan een bewegend leren spellen voor een interactieve vloer. Of kijk eens bij Fluitend Leren voor Bewegend Leren lesmateriaal.

Beweegtussendoortjes in de klas

Energizers zijn kleine beweegtussendoortjes om het concentratieniveau van een klas te verhogen. Op de site staan tientallen Energizers die je direct op school kunt inzetten. Onderwijsmaakjesamen.nl heeft er ook 10 verzameld voor in de klas.

Gebruik ze, of deel ze uit aan je collega’s zodat zij ze kunnen gebruiken!

Samen met ouders

Stimuleer het fietsen en lopen naar school, en uiteraard buitenspelen. Wellicht kun je een Ik-loop-of-fiets-naar-school-dag organiseren? Misschien komt je team ook nog met leuke suggesties…zet het in ieder geval op de agenda!

Bronnen

We danken de volgende instanties voor hun bijdrage aan dit artikel:

Basisschool De Krabbenkooi
BewegendLeren.net
Een Tree Drie (Tafeltrappen)
IVN
Klasse.be
OBS Het Startpunt
Ouders.net
Schrijfdans

Gerelateerde artikelen

Reacties