Slackline in de gymles
Twijfel je er over om een slackline in de les aan te schaffen of weet je niet goed hoe je dit kunt aanbieden in de les? In deze post bespreek ik een aantal zaken die je misschien kunnen helpen!
Oorsprong
Al een aantal jaar maak ik gebruik van een slackline als onderdeel van mijn lessen. Slackline heeft zijn oorsprong in de klimsport. Op dagen waarbij het weer te slecht was om te kunnen klimmen werd er een spanband gespannen om zo het balanceren te oefenen. De laatste jaren is deze trendsport sterk doorontwikkeld en vinden er wereldkampioenschappen plaats waarbij de lastigste tricks worden uitgevoerd, denk hierbij aan salto’s en schroeven! Sinds enige tijd zijn er slackline materialen op de markt waardoor deze sport ook op school en dus in de gymles kan worden aangeboden.
Voor ik mijn eigen ervaringen met jullie deel is het goed te weten dat er op de slackline een flinke kracht komt te staan die al snel op een aantal honderd kg. uitkomt. Ik raad je dan ook aan om bij de aanschaf goed na te vragen wat er in jullie zaal mogelijk is. Op het internet zijn een aantal tips te vinden waarbij zij laten zien dat je ook zonder speciaal aangeschaft materiaal een slackline kunt spannen. Houd wel goed in de gaten dat het materiaal dat je hiervoor gebruikt niet gemaakt is om mee te slacklinen, ga dus verstandig om met de informatie die je vindt.
Materiaal
In mijn lessen maak ik gebruik van een set van palen die passen in de putjes van het volleybal met daar tussen de slackline. De slackline is op verschillende hoogtes te spannen, maar komt niet hoger dan zo’n 50 cm boven de grond. Afhankelijk van het niveau plaats ik een kastdeel onder de slackline, dit haalt de ergste trillingen uit de slackline en daarmee wordt het voor de leerlingen gemakkelijker om te leren slacklinen.
Zoals op onderstaande afbeelding is te zien, valt een slackline in de zaal niet altijd op. Op het moment dat de slackline per ongeluk met het printje naar onder wordt opgespannen, wat makkelijk kan gebeuren, is de slackline vrij moeilijk zichtbaar. Wat in sommige situaties helpt is het hangen van lintjes aan de slackline om deze nog meer zichtbaar te maken.
Rust en concentratie
Voor slackline heb je veel concentratie en rust nodig. Als docent moet je dan ook goed aanvoelen hoe de leerlingen binnen komen in jouw les. Als de leerlingen druk zijn kan je als docent er bijvoorbeeld voor kiezen om eerst nog een spel aan te bieden als uitlaatklep voor deze energie.
Methodiek
Als methodische stapjes is er bij slackline veel te verzinnen om uiteindelijk te komen tot het zelfstandig verplaatsen of balanceren op de slackline. Leerlingen kunnen extra ondersteund worden door de loper een hand te geven, van stok naar stok te lopen (zie foto) of zelf een stok in de handen te houden. Als tip geef ik de leerlingen altijd mee dat zij moeten proberen naar een vast punt op de muur of aan het einde van de slackline te kijken en alleen de (onder)armen te bewegen terwijl deze omhoog wijzen om in balans te blijven. Leerlingen zijn bij mij vrij om te kiezen of zij hun schoenen aanhouden.
Slackline?!
Slackline is een leuk onderdeel om als invulling te kiezen voor de gymles. Leerlingen worden uitgedaagd om voor een langere periode hun concentratie vast te houden en doen vaak heel erg hun best om te komen tot zelfstandig lopen of balanceren. Wel valt op dat de progressie die leerlingen boeken niet heel erg snel gaat, waardoor het meervoudig aanbieden van dit onderdeel niet altijd aantrekkelijk is. Een ander minder goed punt vind ik de kosten die komen bij een (veilige) set om te kunnen gebruiken in de gymles een startersset kost al snel 1500 euro. Je krijgt voor dat geld wel palen die passen in de putjes van jouw gymzaal.
Gebruik jij zelf wel eens een slackline in de les en heb je tips voor onze lezers? Reageer dan op deze post!
Reacties