Studiemiddag Motiverend Spelonderwijs

Studiemiddag Motiverend Spelonderwijs

Woensdag 15 mei Den Haag

Op woensdag 15 mei kun je in Den Haag meedoen aan de studiemiddag Motiverend Spelonderwijs. Let op! Inschrijven is niet meer mogelijk.

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor docenten Lichamelijke Opvoeding die nieuwsgierig zijn naar de nieuwste inzichten omtrent de didactiek van spel(sport) en lesgeven op de middenbouw PO t/m bovenbouw VO.

Wat ga je leren?

Tijdens deze studiemiddag ga je met elkaar ontdekken hoe je de 3 spelfamilies Doelspelen, Terugslagspelen en Inblijf-en uitmaakspelen aan kunt bieden vanuit een spel(er)gecentreerd spelconcept.

Samen leggen we de nadruk op het arrangeren van onderwijsleerstof waarin de beleving voor kinderen centraal staat. Onderwijsleerstof die bijdraagt aan het leren oplossen van speluitdagingen die de leerling tijdens het spelen van het spel tegenkomt.

Doel

Aan het eind van de workshop:

  • Heb je praktische tools gekregen om jouw spellessen vorm te geven met een theoretische onderbouwing vanuit een spelgecentreerde visie, waarbij je eigen visie leidend is.

Inhoud

Spelen betekent beleven. Beleving die tot stand komt doordat we onze leerlingen voldoende beweegkansen geven én leren succesvol deel te nemen aan het spel. Te vaak wordt deze succesvolle deelname beperkt doordat we vaardigheden van onze leerlingen vragen die ze niet beheersen.

Succesvol in een spel zijn betekent dat de leerling in staat is om adequate oplossingen te vinden voor de speluitdagingen die zich binnen het spel voordoen. De vaardigheid waarmee dit gebeurt is van ondergeschikt belang.

Vanuit een spel- en spelergecentreerde benaderingswijze van sport- en spelonderwijs worden technieken namelijk gezien als middel om speluitdagingen die zich voordoen in spelsituaties op te lossen. Het vermogen om deze op te lossen is sterk afhankelijk van het inzicht van de speler in het spel.

Het conceptueel begrijpen van het spel stelt de speler in staat tijdens het spel de juiste spelkeuzes te maken. De nadruk ligt vooral op het ontwikkelen van de tactische, strategische dimensie bij de speler: ‘Game knowledge’ en ‘Game understanding’. Vooral de minder (technisch) vaardige leerling wordt hiermee een kans geboden op het opdoen van succesvolle bewegings- en belevingservaringen.

Programma

Woensdag 15 mei 2019

14:00 Inloop met koffie en thee
14:30 Opening
14:45 1e ronde Workshop
16:15 Pauze
16:30 2e ronde Workshop
18:00 Diner & napraten
19:30 Afsluiting

Duur en Werkvorm

De workshop duurt 2x 1,5uur. Het is een interactieve workshop waarin we vooral praktisch aan de slag gaan, maar waar ook zeker een sterk theoretisch kader wordt aangeboden.

In de workshop is ruimte om samen te kijken hoe we jouw huidige spelonderwijs aan kunnen bieden. We hechten hierbij veel waarde aan de inbreng van eigen ervaringen van jou als deelnemer.

Door wie

Daan Geelen – Workshopleider & Speldocent ALO Eindhoven

De workshop wordt verzorgd door Daan Geelen (1982). Daan is sinds 2006 verbonden als speldocent aan de ALO in Eindhoven.

Daarnaast heeft hij jarenlange ervaring in het bewegingsonderwijs in VO en BO. Hij is medeoprichter van het Netwerk Teaching Games en heeft in zijn functie verschillende studiedagen en workshops spelonderwijs verzorgd in binnen- en buitenland.

Naast al deze werkzaamheden geeft hij middels zijn eigen bedrijf ABCDG advies, begeleiding en coaching aan scholen en sportverenigingen op het gebied van spelonderwijs.

Locatie

De studiemiddag vindt plaats in Den Haag, in de gymzaal van OBS Het Volle Leven:

OBS Het Volle Leven
Rijslag 21
2584 BB Den Haag

In de wijk is het betaald parkeren (€1,85/u).

Inschrijven

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Schrijf je met onderstaande knop in voor de workshop. Je inschrijving is voltooid na de ontvangst van je betaling. Je ontvangt daarop een bevestiging per e-mail.

Wil je meerdere mensen aanmelden?

Je kunt in je winkelmand het aantal deelnemers doorgeven. Geef na afloop de namen van de deelnemers per e-mail door.

Heb je dieetwensen?

Je kunt dit na je bestelling aangeven door onze bevestingsmail te beantwoorden. We bespreken dan de mogelijkheden met je.

Gerelateerde artikelen

Reacties