Hoe je leerlingen teams kunt laten kiezen

Het is ieder jaar weer raak bij Expeditie Robinson: steeds weer worden er op discutabele wijze teams gekozen.

Ik schreef daarop onderstaand blogbericht, over hoe je leerlingen wél zelf teams kunt laten maken. Naar aanleiding van alle reacties heb ik ook enkele andere mogelijkheden voor je toegevoegd.

19ceed7f7d_1475497195_het-begon-allemaal-al-met__flat

Op Televizier werd het de volgende dag al mooi omschreven:

Al in aflevering 4 van Expeditie Robinson werden kamp Noord en kamp Zuid volledig opnieuw ingedeeld. Om beurten mochten de teamleiders iemand kiezen – alsof het zo’n gênante gymles op de middelbare school was……

Je voelt de pijn gewoon wanneer er steeds minder kandidaten overblijven om uit te kiezen. En ja hoor, er blijven uiteindelijk 2 kandidaten over.

8d53f00eab_1475500874_het-onvermijdelijke-lijkt-te-gebeuren

Lex wordt uiteindelijk al laatste gekozen en kan wel door de grond zakken. Het voelde voor hem zoals een gymles van vroeger, vertelt hij later. Wat het nog pijnlijker maakt natuurlijk.

Moet je leerlingen wel zelf laten kiezen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf altijd teams te kiezen. Zo houd je zelf controle over de teamniveau’s of kies je er voor om bepaalde leerlingen wel of juist niet met elkaar te laten spelen:

Via Facebook kregen we de volgende feedback:

Waarom zou je überhaupt Teams maken dmv kiezen. Leer leerlingen liever actief meedenken over “eerlijke teams”

Wissel regelmatig van team bijvoorbeeld om de x aantal doelpunten. Zijn de teams per ongeluk toch oneerlijk…. Speel het spel en als het echt zo is, dan zijn die x punten zo gemaakt en wordt er weer gewisseld. Meestal sta ik en de teams versteld van het verloop een spel met “oneerlijke teams”

Waarom je wel leerlingen kunt laten kiezen

De basisbehoeften van een kind
De basisbehoeften volgens Stevens (klik om te vergroten).

Toch is het voor leerlingen ook leuk om af en toe zelf te mogen kiezen, hun behoefte voor zelfstandigheid (autonomie) wordt hiermee bevredigd. Wat is er nou leuker dan dat je je eigen team mag samenstellen? Met al je vriendjes in je eigen team, en Wesley die zo lekker hard kan gooien mag ook meedoen. Dat Lexie, die nog steeds geen bal kan vangen, altijd als laatste wordt gekozen weet iedereen al van te voren.

Een manier waarop je leerlingen wel kunt laten kiezen

  • Laat 2 leerlingen om beurten leerlingen kiezen, eventueel afwisselend een jongen & meisje.
  • Wanneer er nog 6/8/10 leerlingen overblijven (afhankelijk van de groepsgrootte) stopt het kiezen door de 2 leerlingen.
  • Nu laat je de overgebleven leerlingen om beurten zelf kiezen bij welk team ze horen.
  • De eerste leerling mag vrij kiezen tussen team A of B.
  • Kiest de eerste voor team B, dan gaat de volgende leerling naar team A.
  • De leerling daarna heeft weer vrij keus tussen team A&B.
  • Dit gaat door totdat iedereen een team heeft gekozen.

Zo wordt het zelf kiezen van team voor Lexie een stuk minder pijnlijk…

(Quotes en afbeeldingen: Televizier & Upcoming)

Andere manieren om groepjes te laten kiezen

We hebben nog enkele andere mogelijkheden voor je verzameld, naar aanleiding van de diverse reacties op onze publicatie:

Kies er 2, krijg er 1

Dana: 2 leerlingen mogen teams kiezen. Leerling A kiest er twee uit waarvan Leerling B er eentje van af mag pakken. VB: Leerling A kiest Sarah en Jens dan mag Leerling B van Sarah en Jens kiezen wie hij in zijn team wil, daarna mag Leerling B als eerste er twee uitkiezen….

Kies er 2, maar team is onbekend

Danielle: Soortgelijke optie: 2 leerlingen mogen steeds 2 lln kiezen die even goed zijn (ongeacht niveau). Deze verdeel ik over team A en team B. Pas aan het einde horen de kiezers bij welk team ze zelf gaan horen, dus doen ze echt hun best voor een gelijk niveau.

Verdeel tweetallen

NielsLaat de kinderen 2-tallen maken van ongeveer hetzelfde niveau. Dat kunnen ze best goed zelf inschatten. Vervolgens pakt één van het tweetal een lintje, alle lintjes horen bij elkaar en voila, je hebt twee teams van (ongeveer) gelijke sterkte. heb je 3 teams nodig dan kan je 3-tallen maken.

Teamshake

Je kunt uiteraard ook Teamshake gebruiken voor het indelen van je teams. Lees ons artikel op de site over hoe je Teamshake gebruikt.

Weet jij nog andere interessante manier?

Heb jij nog andere manieren om leerlingen zelf te laten kiezen? Of heb je zelf een manier om teams te maken? Laat het hieronder weten!

We schreven ook over het gebruik van Teamshake in de gymzaal, om groepen in te delen. Heb je dat ook al gelezen?

Gerelateerde artikelen

Reacties

  1. Soms laat ik de kinderen teams maken.
    Ik kies 2 kinderen uit die iemand voor hun team mogen kiezen. Deze nieuwe kinderen kiezen ook weer iemand enz. De laatste 2 zijn de aanvoerder en mogen bij een nieuw spel beginnen met kiezen. Laatste zijn wordt op deze manier opeens heel veel leuker.

  2. Ik werk sinds augustus 2016 in Zweden waarbij ik vorig jaar veel invalwerk deed en dit jaar een tijdelijke baan als docent lo heb. De lessen, vorig jaar en dit jaar, geef ik aan basisschool klassen en aan VO 1-3. Op deze relatief kleine streekschool werken de docenten voortdurend samen doordat bv alle 7e klassen(=VO klas 1) tegelijk les hebben. Soms verdeeld over drie verschillende activiteiten, klaswijs verdeeld, of alle 3 klassen werken als 1 groep. Vaak doen ze dan 1 groot spel in de hal of meerdere kleinere spelen in de hal. Mij viel vorig jaar al op dat de leerlingen NOOIT zelf partijen kiezen. Dat doen de docenten. Ze gebruiken dan kaartjes die ze zelf hebben gemaakt. De kaartjes corresponderen met kleuren lintjes of hesjes(rood, blauw, groen, geel) of met het aantal partijen dat gemaakt wordt. Dus bv 6 bij 3 spellen en 8 bij 4 spellen. Meestal werken ze op 4 kleine veldjes omdat de nrs. 1 t/m 8 al op de wand zitten en leerlingen zo makkelijk zien op welk veld ze staan als ze beginnen en hun nummer hebben gehad. Het indelen gaat simpel……de docent geeft aan dat hij voor zich 1 gemengde of 2 gescheiden, jongens en meisjes apart, rijen wil hebben. Van achter zijn rug trekt hij een kleur of een nummer en toont dat de leerling. Iedereen gaat staan, de tijd gaat lopen en……..muziek! Wanneer er 1 groot spel met alle leerlingen gedaan wordt dan wordt er of na een bepaalde tijd of na bv best of five opnieuw partijen getrokken.

  3. Ik maak weleens partijen door ze in te delen op de maand waarin ze geboren zijn. Je kan dan zelf bepalen welke kant ze opgaan dus bij welke partij ze komen. Nadeel is dat sommige maanden veel kinderen jarig zijn en dat jongens-meisjes niet altijd precies gelijk verdeeld zijn.
    Op deze manier kan je van alles gebruiken om partijen te maken,oudere broers,zussen,broers zusjes in groep.. etc

  4. Ik gebruik (voornamelijke bij klassikale spellen) regelmatig spelkaarten.
    Afhankelijk van het spel en het aantal teams geef je aan wie in welk team speelt, bijv: rode kaart / zwarte kaart; op basis van symbool (klaveren, harten, ruiten, schoppen) of op basis van het cijfer op de kaart.
    Je kan ook de joker(s) uit het kaartspel inzetten bij het indelen. Deze leerling(en) mag (mogen) zelf een team uitkiezen.

    Team maken d.m.v. een kaartspel kost iets meer tijd als je zowel de jongens als de meiden evenredig wilt verdelen, aangezien je de kaarten weer moet sorteren/tellen.
    Er zijn geen verwijten tussen leerlingen onderling, aangezien het een “loterij” is.
    “Nadeel” van deze manier is dat de teams w.b.t. sterkte erg kunnen verschillen.

    Een andere leuke variant is d.m.v. genummerde tennisballen.
    Stop in een bak/emmer genummerde tennisballen en elke leerling graait een tennisbal uit de bak. De leerkracht noemt willekeurig een aantal nummers welke bij elkaar in het team horen.
    Ook hierin kan je de ballen zo verdelen dat er een evenredige verdeling plaats vindt tussen jongens en meiden.