Vallen is OK!

Elke dag belanden er 50 kinderen op de eerste hulp met letsel door een ongeval op school. In meer dan de helft van de gevallen is de oorzaak een val (circa 60%). De oorzaak hiervan is o.a. de slechte motorische vaardigheden bij kinderen; een groeiend maatschappelijk probleem. Het vallen zelf is niet erg, maar er letsel bij oplopen is vaak onnodig én te voorkomen. VeiligheidNL vraagt daarom aandacht voor het aanleren van valvaardigheden bij kinderen.

Hoe vaak komt vallen op school voor?

Elk dag belanden  er ruim 500 kinderen met letsel op de eerste hulp. Van de ernstige letsels bij 0 – 11-jarigen, is de oorzaak in 82% van de gevallen een val; thuis, in de speeltuin, op school of op het sportveld. Opvallend is dat het vaak misgaat tijdens alledaagse activiteiten in en om huis. Toch belanden er gemiddeld jaarlijks zo’n 23.000 basis- en middelbare school kinderen op de eerste hulp door letsel dat zij op school oplopen. Ruim de helft van deze letsels is ontstaan door een val.

  • Bij 4 tot en met 11 jarigen gaat het voornamelijk om een val van een speeltoestel. En in mindere mate gaat het om een val tijdens het bewegingsonderwijs.
  • Bij 12 tot 18 jarigen gaat het vooral om een val tijdens bewegingsonderwijs.

Veilig leren vallen op school

Als docent wil je natuurlijk graag bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. Jij bent dan ook de aangewezen persoon om leerlingen in het basisonderwijs veilig te leren vallen.

Eén van de oefeningen van Val OK!

“Kinderen die goed leren vallen, leren hoe ze niet op hun hoofd vallen en hun armen niet uit te strekken in de valrichting, waardoor de kans op hoofdletsel en polsbreuken afneemt. Bovendien leren kinderen beter risico’s inschatten in bewegingssituaties en ontwikkelen ze hun motorische en sociaal-emotionele vaardigheden waardoor hun zelfvertrouwen groeit!” – Mirka Janssen, lector Bewegen in en om School bij de Hogeschool van Amsterdam.

Val OK!

Maak van de kids in jouw klas echte stuntmannen en stuntvrouwen.  Val OK! | Veilig vallen kun je leren geeft jou als docent de gratis handvatten om de kinderen in jouw klas op een speelse en leuke manier veilig te leren vallen. In de reguliere gymles of als losse activiteit die gegarandeerd voor veel plezier zal zorgen!

Laat jouw kids echte stuntmannen en -vrouwen worden. Ga aan de slag met Val OK!

Gerelateerde artikelen

Reacties